Przepis i sposób przygotowania na: Powidła śliwkowe bez mieszania
Powidła śliwkowe bez mieszania to bardzo prosty w przygotowaniu przepis. Zastanawiacie się jak zrobić powidła śliwkowe? Wystarczy jedynie oczyścić, pokroić i przełożyć do czystego garnka owoce. Pod wpływem ciepła śliwki rozpadają się i pozostawione same w sobie stworzą przepyszne powidło. Pod żadnym pozorem nie można ich mieszać! Zobaczycie sami, że po ten przepis będziecie sięgać rok rocznie.
Powidła śliwkowe bez mieszania przepis:
1. Śliwki wypestkować, posypać cukrem i skropić octem.
Pozostawić na 12 godzin. Następnie gotować na małym ogniu przez 5 - 6 godzin lub i dłużej w zależności jaką chcemy mieć konsystencję powidełek.
!!! Podczas gotowania absolutnie nie mieszać !!!
2. Po upływie tego czasu energicznie rozmieszać bądź zmiksować.
3. Gorące wkładać do słoików, zakręcić i postawić do góry dnem. Jeśli słoik się nie zassał - zagotować.
Ja robię z tego przepisu corocznie powidełka i proszę wierzyć, jeszcze żadnego garnka nie spaliłam, ale warunkiem sukcesu jest również i to aby garnek wcześniej nie był przypalony.
Są doskonałe do piernika, który mam w swojej księdze przepisów :)
SMACZNEGO :)