Sposób przygotowania

Czas na knedelki ze śliwkami - każdy z Was ma pewnie swoją wypróbowaną recepturę, ja robię ciasto z białym serem...

Śliwki naciąć wzdłuż, usunąć pestki a w ich miejsce włożyć po jednym orzeszku. Twaróg i ziemniaka zmielić albo przecisnąć przez praskę, dodać jajka i wyrabiając stopniowo dodawać mąkę. Ciasto ma być gęste, zwarte, ale plastyczne. Odrywamy kawałki ciasta wielkości dużego orzecha włoskiego, rozpłaszczamy na dłoni, na środek kładziemy śliwkę i dokładnie zlepiamy brzegi formując okrągłe lub owalne knedelki. Gotowe knedle wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5-10 min. od wypłynięcia - czas zależy od wielkości. Ugotowane knedle wyjmujemy łyżką cedzakową, osączamy, wykładamy na talerze. Rozgrzewamy patelnię, wsypujemy bułkę tartą i rumienimy ją lekko, dodajemy masło a kiedy się roztopi mieszanką polewamy knedle. Posypujemy cukrem i cynamonem. Możemy, oczywiście, polać knedle śmietaną z cukrem, jeśli ktoś tak woli.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Malinka

    Teraz tylko czekać, aż węgierki pokażą się w sklepach:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pycha
  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Ależ to pyszne,a jak ładnie zrobione fotki:)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    świetne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    Ładnie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Robię podobne-pycha :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !