Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa postna z rukolą

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
jabłka 0,5 kg
rukola 50 g
masło 4 łyzki
sok z cytryny 1 łyżka
wywar warzywny 4 szklanki
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 szt.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa postna z rukolą

Ziemniaki i cebulę obieramy, myjemy. Ziemniaki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Jedno jabłko zostawiamy, pozostałe obieramy i i kroimy w kostkę. Szklankę ziemniaków wkładamy do garnka, zalewamy szklanką wywaru, zagotowujemy i gotujemy do miękkości.. Na maśle szklimy cebulę, dodajemy pozostałe ziemniaki i mieszając smażymy na silnym ogniu 3-4 minuty. Wlewamy gorący wywar, dodajemy pokrojone jabłka, ziele angielskie, sok z cytryny i połowę rukoli. Gotujemy ok 25 min. Gdy ziemniaki będą miękkie, lekko studzimy i miksujemy. Pozostałe jabłko obieramy i kroimy w kostkę, rukolę w paski i razem z ziemniakami wcześniej ugotowanymi- dodajemy do zupy. Zagotowujemy i doprawiamy solą, pieprzem.
Dużo zachodu, ale warto :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

cris04 23.09.2012 22:35
Nigdy nie słyszałam o takiej zupie....ciekawa
cris04 23.09.2012 22:35
Nigdy nie słyszałam o takiej zupie....ciekawa

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak