Sposób przygotowania

Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę wielkości ok. 2,5 cm. W misce wymieszać jogurt, garam masala, chili, sól (tak ok. 3/4 płaskiej łyżeczki, ale ja mało solę... - jednak zawsze łatwiej w razie potrzeby doprawić całość na końcu), sok z cytryny i kolendrę. Chili przekroić na pół, usunąć pestki i drobno pokroić. Dodać do reszty i wymieszać. Wrzucić mięso i dokładnie obtoczyć w marynacie, po czym przykryć i odstawić na 60 minut w temperaturze pokojowej.
W tym czasie obrać cebulę, przekroić na pół i pokroić w cieniutkie półplasterki. Pomidory umyć, osuszyć, przekroić na połówki. Usunąć stwardniałe części i każdą połówkę pokroić na cząstki. Odłożyć na talerz. Sałatę oczyścić, usunąć większe zgrubienia i pokroić dosyć cienko.
W miseczce wymieszać majonez, jogurt i curry. Doprawić delikatnie solą i ewentualnie curry - jeśli będzie nam jej (przyprawy)brakowało. Odłożyć.
Nagrzać piekarnik do 200°C. Żaroodporne płaskie naczynie lub blachę wyłożyć folią aluminiową. Rozłożyć równomiernie mięso tak, aby było w jednej tylko warstwie. Piec pod włączoną górną grzałką (na najwyższym możliwym poziomie) przez 20 minut. Po tym czasie wyjąć i nie przejmować się zbierającym się w naczyniu żaroodpornym płynem - należy go odlać ostrożnie. Na blasze podejrzewam, że tego problemu nie będzie, bowiem będzie większa powierzchnia do odparowania. Lecz tylko gdybam, bo robię w naczyniu.
Na rozłożonych tortillach układać pionowo gorące mięso, cebulę, po połówce pomidora w cząsteczkach i trochę sałaty. Polać solidną łyżką sosu, zawinąć dolny brzeg placka do góry, po czym zwinąć - zaczynając od jednego boku - w rulon. Natychmiast podawać.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    chciałoby się od razu zjeść:)
  • 3
    original
    Opublikowano

    aginaa

    wyglada wspaniale
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Karolina92

    super, uwielbiam tortille
  • 1
    original
    Opublikowano

    annagebalska

    muszę spróbować
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolcia12

    co to jest \"garam masala\"?
  • 0
    original
    Opublikowano

    borgia

    To indyjska mieszanka przypraw. Ma różne składniki, więc i jej moc zapachowo-smakowa jest różna. Bardzo aromatyczna. Moja obecna mieszanka to kolendra, kmin, goździki, cynamon i pieprz. Jest do kupienia bez większych problemów na stoiskach z orientalną żywnością, ale można i na allegro... Gorąco polecam jeśli lubisz indyjską kuchnię.
  • 1
    original
    Opublikowano

    Izabela/bella81

    wygląda apetycznie
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    oj zjadłabym takiego zawijańca
  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    ciekawy smak.... lubię mieszać różne przyprawy, a ta tortila wygląda apetycznie....
  • 1
    original
    Opublikowano

    SylwiaMagdaSabin

    uwielbiam tortille
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewaa

    uwielbiam tortille...:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !