Sposób przygotowania

Drożdże aby wyrosły rozprowadzamy z łyżeczką cukru i mąki,zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka. Wyrośnięte drożdże mieszamy z mąką,roztrzepanymi jajkami,ciepłym mlekiem i szczyptą soli.Dokładnie mieszamy, najlepiej łyżką.Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce aby wyrosło na około godzinę.
Na patelnie wlewamy olej,takę ilość aby dno patelni było przykryte.Chodzi o oto aby placki się usmażyły a nie pływały na patelni.Na rozgrzany tłuszcz wylewamy łyżką po porcji ciasta i smażymy z obu stron na brązowo. Ciepłe placki polewamy sokiem malinowym i podajemy na ciepło

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !