Sposób przygotowania

Mąkę siekamy z masłem i rozcieramy w rękach. Jaja rozmącamy ze śmietaną, drożdże wymieszamy z cukrem i mlekiem. Wszystko łączymy i wyrabiamy ciasto. Zostawiamy na ok. 20 minut, w tym czasie przygotowując farsz: uparowaną kaszę mieszamy z pozostałymi składnikami i usmażoną cebulką. Ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm i szklanką wykrawamy krążki. Nakładamy łyżeczką farsz i, zlepiając, formujemy kuleczki. Układamy je na blasze tak, aby miejsce zlepienia znajdowało się na spodzie. Smarujemy jajkiem i odstawiamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia. Opieczemy na złocisty kolor w temperaturze 180 stopni.Podawać z barszczem, bulionem lub mlekiem.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !