Sposób przygotowania

Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Obrać i wystudzić.
W tym czasie paprykę umyć, oczyścić z powięzi i pokroić w małą kostkę. Czosnek odcedzić i pokroić w cienkie plasterki. Dymkę oczyścić, osuszyć i drobno pokroić razem ze szczypiorem. Część szczypioru odłożyć do posypania.
W dużej misce wymieszać oliwę, sok z cytryny, sumak, ok. 1/2 łyżeczki soli (ziemniaki gotowane w mundurkach nie są słone), trochę pieprzu i roztarte w moździerzu płatki chili (można je posiekać, można i wsadzić w całości). Wystygnięte ziemniaki pokroić w plastry ok. 1 cm grubości. Dodać do miski i delikatnie wymieszać. Dodać paprykę, czosnek skrupulatnie pokrojony i cebulkę. Wymieszać i ewentualnie doprawić solą. Wyłożyć na półmisek i posypać odłożonym szczypiorem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    smakowicie wygląda
  • 0
    original
    Opublikowano

    Koper

    SMAKowita sałatka :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    wolochski

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    Smakosz6

    mmmmmmmmmmmmmm
  • 1
    original
    Opublikowano

    Wojt@s

    wow
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Maniek2

    mniam
  • 0
    original
    Opublikowano

    Granita

    bardzo ciekawy przepis;danie wykonane-chyba-przy użyciu młodych ziemniaczków-jak ja takie uwielbiam...już niedługo będą nasze polskie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !