Sposób przygotowania

c.d.
1 łyżka jogurtu naturalnego
1 łyżeczka mąki
5 łyżek wody

Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż, wydrążamy środek, pozostawiając 1,5 cm brzeg i dno.

Mięso mielimy, pieczarki kroimy plastry, świeże pomidory parzymy i obieramy ze skóry. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, przysmażamy na nim mięso mielone wraz z połową przypraw (poza bazylią) i posiekanym wydrążonym miąższem z cukinii. Wyjmujemy łyżką cedzakową, na tłuszcz wrzucamy cebulę i smażymy przez ok. 5 minut, następnie dodajemy pieczarki i resztę przypraw.
Czosnek, suszone pomidory, olej z nich oraz bazylię i szczyptę soli wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę.

Plastry sera żółtego przekrawamy na pół wzdłuż.

Ryż mieszamy z masą czosnkowo – pomidorową i wykładamy kolejno warstwami: ryż, mięso, pieczarki i ser. Następnie znowu ryż i tak do wyczerpania składników. Na górze powinien się znaleźć ser.

Świeże pomidory miksujemy w blenderze z ząbkiem czosnku, 1/2 łyżeczki bazylii, koncentratem pomidorowym, jogurtem, mąką i wodą. Przelewamy sos do garnka i doprowadzamy do wrzenia. Sos powinien być gęsty.

Cukinie układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową (należy zostawić ok. 4-cm wyższy brzeg z każdej strony). Wlewamy obok cukinii ½ szklanki wody. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy do momentu aż ser się zarumieni.

Podajemy polane sosem pomidorowym.

Komentarze

  • -1
    original
    Opublikowano

    Misiabe

    świetny przepis!!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !