Sposób przygotowania

Wodę zagotowujemy z kostką rosołową. Kapustę szatkujemy, wrzucamy do wrzątku i gotujemy na bardzo małym gazie pod przykryciem.
Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Boczek kroimy w plasterki, odcinamy z nich tłustą część. Część chudszą boczku kroimy w paseczki, tłustą w bardzo drobną kosteczkę. Kiełbasę i łopatkę kroimy w kostkę.
Na suchą zimną patelnie wrzucamy kostki tłuszczu z boczku. Wytapiamy. Dokładamy paski z części chudszej i kiełbasę.
Na drugą patelnię odlewamy 4 łyżki tłuszczu powstałego z wytopionego boczku, rozgrzewamy go i wrzucamy łopatkę. Smażymy ją pod przykryciem przez około 15 minut. Następnie dodajemy cebulę i smażymy razem do momentu, aż cebula lekko się zrumieni.

Gdy kapusta nieco zmięknie, odkrywamy pokrywkę i wrzucamy do garnka podsmażony boczek z kiełbasą oraz łopatkę z cebulą. Dodajemy przyprawy. Dusimy razem aż odparuje większość wody.

Pieczarki kroimy w pół-plasterki. Wrzucamy je na patelnię po smażeniu boczku i smażymy przez około 5 minut często mieszając. Dokładamy do bigosu.

Bigos dokładnie mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na około 15 minut.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !