Sposób przygotowania

Odcedzone i ostudzone ziemniaki ugniatamy wraz z mąką, solą i maślanką na gładką, gęstą masę. Masa ma mieć taką konsystencję, żeby dało się formować placki. Masę rozwałkowujemy na stolnicy posypanej mąką na placek grubości 1 – 3 cm (według uznania) i wykrawamy z niego owalne moskole. Można też formować placki w rękach, nadając im owalny kształt.
Pieczemy na skraju gorącej blachy.
Podajemy z masłem zmieszanym z drobniutko posiekanym czosnkiem i solą.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Renata16

    Jak ja je lubię!
  • 2
    original
    Opublikowano

    koala

    takie same jak moja mama niegdyś piekła:)
  • 0
    original
    Opublikowano

    krokodyl

    pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !