Przepis i sposób przygotowania na: Sos pieczarkowy.
* 10 dużych pieczarek
* 1 duża cebula
* 6 łyżek śmietany np.18%
* 50 ml mleka
* 1 łyżka mąki pszennej
* szczypta rozmarynu
* pieprz i sól do smaku
* 5 dag masła
Pieczarki opłukać i pokroić w grube pół plastry.Cebulę obrać i pokroić w kostkę.
Rozpuścić na patelni masło,zeszklić cebulę.Wsypać pieczarki i dusić przez chwilę,posypać rozmarynem i pieprzem.
Śmietanę wymieszać z mlekiem i roztrzepać z mąką.
Wlać na patelnię i mieszając podgrzewać.
Proponuję doprawić solą gotowy sos, aby pieczarki nie puszczały zbyt dużo soku podczas smażenia.
Można posypać posiekanym szczypiorkiem lub inną zieleninką.