Sposób przygotowania

Kurczaka nacieramy solą i pieprzem, obsypujemy szczodrze tymiankiem (co najmniej 1 łyżeczka na 1 część kuraka), wrzucamy do rękawa do pieczenia, wlewamy do niego ocet, potrząsamy, zawiązujemy i zostawiamy na kilka godzin do zamarynowania. Po tym czasie przekładamy kurczaka w rękawie do blaszki i pieczemy ok godziny. Kiedy kurczak będzie gotowy, przygotowujemy sos.

W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Następnie dolewamy sos spod pieczenia kurczaka i dynamicznie mieszamy by rozpuściły się grudki. Cały czas podgrzewając dodajemy winogrona, część z nich rozgniatając i gotujemy aż sos zgęstnieje.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    patusia

    mhmmm, pycha. Ale mi narobiłać ochoty na takiego kurczaka :)
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Małgorzata113

    świetny przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    ten sos jest chyba najlepszą zachęta do skorzystania z przepisu
  • 0
    original
    Opublikowano

    dorota20w

    sos bardzo pyszny, szczególnie jesli ma sie do niego takie aromatyczne winogrona ogrodowe
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Olaa

    super przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !