Sposób przygotowania

Masło ucieramy z majerankiem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, a następnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 30 minut.
W tym czasie zagotowujemy ok. 3 l wody. Do wrzątku wkładamy schab i gotujemy przez 2 minuty.
Następnie wyjmujemy, studzimy i wąskim nożem robimy otwór przez całą długość.
Z zamrażalnika wyjmujemy masło i kroimy w kostkę.
W nacięcie w mięsie wkładamy na przemian suszone śliwki i kawałki masła.
Tak nadziany schab spinamy wykałaczkami, nacieramy solą i smarujemy olejem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 70 minut w temp. 200*C. Po upieczeniu studzimy i kroimy w grube plastry.
Przygotowujemy galaretę: żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody. Gdy spęcznieje przekładamy do gorącego bulionu. Mieszamy, aż się rozpuści, studzimy. Następnie plastry pokrojonego schabu układamy na półmisku, polewamy tężejącą galaretą i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem dekorujemy wg uznania.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    apetycznie wygląda
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    ewaa

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    Klausia

    lubię takie specjały :)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !