Sposób przygotowania

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać mleko, 25 dag mąki, starannie wymieszać, pozostawić do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem. Gdy objętość rozczynu zwiększy się dwukrotnie, wlać go do miski z mąką, dodać utarte żółtka, resztę mleka, posolić, zarobić ciasto. Wyrabiać ręką dokładnie mieszając wszystkie składniki i wybijając ciasto tak, aby weszło jak najwięcej powietrza. Gdy ciasto jest lśniące, wlewać stopniowo stopiony tłuszcz, ciągle wyrabiając, dodać cukier waniliowy. Ciasto przykryć, odstawić do wyrośnięcia. Gdy objętość ciasta się zwiększy dwukrotnie, wyłożyć je na posypaną mąką stolnicę. Z ciasta formować krążki, nakładać nadzienie, dokładnie zlepiać i kształtować prostokątne bułeczki. Układać bułki zlepioną stroną do spodu w brytfannie wysmarowanej tłuszczem i oprószoną mąką. Gdy ciasto wyrośnie, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika i piec 45 minut. Gdy bułeczki się zrumienią, wyjąć z piekarnika.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Gonia555

    Super przepis

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !