Sposób przygotowania

3 duże cebule kroimy na jak najdłuższe pióra. Kładziemy do rondelka, zalewamy olejem i dusimy aż zmiękną. Pozostałą cebulę i ziemniaki ucieramy na tarce. Uduszoną cebulę studzimy, odsączamy i dodajemy do utartych wcześniej składników. Do powstałej masy dodajemy mąkę, jajka i 2 łyżki oleju tego, w którym dusiliśmy cebulę. Mieszamy starannie wszystkie składniki i odstawiamy na godzinę. Następnie przyprawiamy ostrą papryką, pieprzem i solimy do smaku. Możemy też dodać łyżkę suszonej sproszkowanej cebuli. Na rozgrzanym oleju smażymy placki wielkości talerzyków deserowych. Cebulaki można podawać z kwaśną śmietaną lub sosami

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !