Sposób przygotowania

Karkówkę kroimy w cienkie plastry (po ok.100 gram) i rozbijamy. Posypujemy dość mocno pieprzem i solą i układamy w naczyniu żaroodpornym, przekładając poszczególne plastry pokrojoną cebulą. Na wierzchu kładziemy ser. Wszystko polewamy olejem. Następnie dolewamy wodę, tak by prawie przykryła mięso. Na samym końcu na serze rozsmarowujemy keczup. Przykrywamy całość pokrywką!!! Wkładamy do nagrzanego do 220 st. piekarnika i pieczemy ok. godzinę. Krótko przed końcem można zdjąć pokrywkę i zmniejszyć temp. do 180 st. (na 10-15 minut), wówczas ser się mocniej zapiecze. Danie jest cudownie miękkie, wręcz rozpuszcza się w ustach. Nikt z moich znajomych nie wierzył, że to karkówka. Powstały sos tez jest przepyszny. Ja podaję z ziemniakami, ale pyszna jest także bez dodatków.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !