Sposób przygotowania

SKŁADNIKI:

* jaja ugotowane na twardo - 4 sztuki,
* jajo surowe - 1 sztuka,
* bułka tarta - 3 łyżki,
* koper świeży lub suszony,
* sól,
* pieprz;
* Sos:
* sok warzywny lub pomidorowy, naturalny, przecierowy - 3/4 szklanki. Użyłam soku firmy
Fortuna,
* czosnek - ząbek,
* masło - 1 łyżka,
* śmietana creme fraiche lub gesty jogurt naturalny - 3 łyżki,
* maka kukurydziana lub pszenna - m1 łyżka,
* keczup pikantny - 2 czubate łyżki,
* zimna woda - 1/2 szklanki,
* sól, pieprz,
* szczypta vegety,
* cukier,
* płatki ryżowe lub kukurydziane - 2 garści,
* olej do smażenia.

PRZYGOTOWANIE:

Ugotowane na twardo jaja obrać ze skorupek i posiekać. Zmielić blenderem, dodać surowe jajo, bułkę tarta, sól, pieprz, posiekany koperek, odrobinę cukru i Vegety. Dokładnie wymieszać. Płatki kukurydziane wsypać do woreczka foliowego i rozgnieść palcami lub lekko otłuc drewnianym tłuczkiem. Formować kotleciki wielkości niedużej piąstki i obtaczać je w płatkach. Wklepując płatki, formować owalny kształt kotletów. Wrzucić na rozgrzany olej i smażyć z obu stron do zrumienienia na średnim ogniu. Do garnuszka wlać sok, dodać masło, 1/4 szklanki wody, keczup, śmietanę, sól cukier i pieprz. Wymieszać i zagotować. W 1/4 szklanki zimnej wody rozpuścić make. Do rozpuszczonej maki dodać 2 łyżki gorącego sosu i wymieszać - tzw hartowanie. Połączyć z sosem, dodać drobno pokrojony czosnek, zagotować i ostatecznie doprawić do smaku. Sosem połać kotlety i ziemniaki. Mozna posypać posiekana zielenina.

Komentarze

  • 4
    no-image
    Opublikowano

    aguus

    Super!
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam je
  • 0
    edyta14
    Opublikowano

    wedith1

    Mmmmmmmmm!!!!!!!!!!! Nic dodać nic ująć :))))))

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !