Sposób przygotowania

Kilogram boczku surowego nacieramy solą kuchenną i saletrą. Przygotowane kawałki układamy skórą do dołu w glinianym naczyniu. Boczek posypujemy mieszanką przypraw, przykrywamy talerzem, na którym umieszczamy kamień.
Całość przenosimy do chłodnego pomieszczenia i pozostawiamy na 3 dni.
Raz dziennie i przekładamy kawałki boczku z dołu na wierzch i odwrotnie.
Po upływie 3 dni boczek wyjmujemy i moczymy w zimnej wodzie przez około 2 godziny. Potem obsuszamy i wędzimy w dymie z jałowca i drewna liściastego przez 4 godziny.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    bejciu24

    coś dla mnie, mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    Kate131

    dobry
  • 2
    original
    Opublikowano

    kotlet

    superowy boczuś
  • 0
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    jaką masz wędzarnie? z długim czy krótkim szybem?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !