Przepis i sposób przygotowania na: Owsianka z kiwi i gruszka dla dwojga
* Płatki owsiane błyskawiczne – 2 X 2/3 szklanki (o pojemn. 250ml),
* Otręby pszenne – 2 x 1 łyżka,
* Wrząca woda – 2 x 1,5 szklanki (lub więcej),
* Cukier brązowy – 2x 1,5 łyżki,
* Sok z cytryny – 2 x 1 łyżka (opcjonalnie),
* Kiwi – 2 sztuki,
* Gruszki – 2 sztuki,
* Syrop naturalny owocowy (u mnie malinowy).
PRZYGOTOWANIE:
Do dwóch salaterek nasypać po 2/3 szklanki płatków owsianych i po łyżce otrąb pszennych. Każdą z porcji zalać 1,5 szklanki wrzącej wody, dodać cukier i sok z cytryny, wymieszać. Pozostawić do spęcznienia przez 2 minuty, lub podgrzać w mikrofali przez minutę, ponownie wymieszać. Jeżeli owsianka będzie nam zbyt gęsta, dodac wiecej wody i dosłodzić do smaku. Owoce obrac, umyc i dowolnie pokroic, po czym ułożyć je na wierzchu owsianki. Polac naturalnym sokiem owocowym i spożywać bezpośrednio po przyrządzeniu.