Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gołąbki po żydowsku

2.0
(4)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

jajko 2
cebula 3
rodzynki 15 dag
ryż 2 torebki
masło 4 łyżki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
sól
Pieprz kolorowy ziarnisty Prymat
śmietana gęsta 1\\2 szklanki
cynamon Prymat 1\\2 łyżeczki
sok z cytryny
kostka grzybowa
biała kapusta

Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki po żydowsku

Z kapusty najpierw usuwamy zewnętrze liście i wyciąć głąb , wkładamy ją do garnka gdzie osoliliśmy i daliśmy szczyptę cukru i gotujemy na parze . Możemy też rozbić trzonkiem noża nerw liścia , wtedy będzie nam się łatwiej zwijać .Ryż gotujemy w rosole z kostki tylko 10 minut a potem odsączamy jedną cebulę ścieramy na tartce tak jak na placki a reszta cebul ma być pokrojona w plasterki, rodzynki namoczyć w wodzie a potem osuszyć , wbijamy jajka , solimy pieprzymy świeżym zmielonym pieprzem i wymieszać ze startą cebulą , ryżem i połową rodzynek , na każdą kapustkę kładziemy po łyżeczce farszu i zwijamy gołąbki ,w płaskiej formie do zapiekania stapiamy masełko i smażymy gołąbki potem wyjmujemy i na tym tłuszczu dusimy cebulę , wkładamy gołąbki , zagęszczamy mąką z wodą potem jeszcze dodajemy 2 szklanki gorącej wody , wlewamy sok z cytryny i te pozostałe rodzynki , oraz cynamon . I tym sosem zalewamy gołąbki i pieczemy je w nagrzany piekarniku do 180 st i pieczemy je ponad godzinę .

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

agnieszka214 19.03.2012 14:19
fajny pomysł
ElizaT 27.03.2011 15:47
ciekawie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak