Sposób przygotowania

Grzyby zalałam 1 szkl. wody i gotowałam na małym ogniu ok. 15 min.. Gdy przestygły pokroiłam je w paseczki. 4 duże udka umyłam i osuszyłam. Skropiłam je sosem sojowym jasnym, sosem sojowym grzybowym i sosem chili a następnie posypałam jeszcze papryką słodką i odstawiłam do lodówki na ok. godzinę. Kapustę przesiekałam aby było potem łatwiej jeść. Dużą cebulę obrałam i pokroiłam w kostką. Marchewkę i duże jabłko obrałam i starłam na tarce jarzynowej. Na patelni rozpuściłam masło i wrzuciłam cebulę. Gdy się zeszkliła dodałam marchew z jabłkiem i smażyłam chwilę razem, doprawiłam pieprzem ziołowym a następnie dodałam tę mieszankę do kapusty oraz grzyby razem z wodą, w której się gotowały i wymieszałam.
W naczyniu żaroodpornym ułożyłam na dnie kapustę z dodatkami a na niej zamarynowane wcześniej udka. Wlałam też resztę pozostałej w misce marynaty. Wstawiłam naczynie do piekarnika nagrzanego do 220 st. C i piekłam 20 min.. W tym czasie udka z wierzchu zrumieniły się więc zmniejszyłam temp. do 180 st. C, naczynie przykryłam arkuszem folii aluminiowej i piekłam całość dalej przez ok. 80 min.. Podałam z ziemniakami posypane natką pietruszki.

Jak widać na zdjęciach moje udka były bardzo spieczone, ale takie właśnie lubimy :-)

Komentarze

  • 1
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    super takie chrupkie zapewne
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Gabriela7

    wygląda apetycznie
  • 4
    original
    Opublikowano

    Agnieszka_B

    Koniecznie muszę wypróbować przepis:)
  • 4
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    Agnieszko, polecam bo mięso pieczone na kapuście jest pyszne i masz od razu jarzynkę :-)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ada12302

    smakowicie wyglądają
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 3
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    pychotka
  • 1
    original
    Opublikowano

    goofy9

    wyglądają pieknie
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    extra
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super
  • 0
    original
    Opublikowano

    malcik111

    ciekawa propozycja
  • 0
    original
    Opublikowano

    andzia123

    ciekawe
  • 0
    avatar-1
    Opublikowano

    Anna133

    my tez jemy prawie spalone :)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Beatris

    Trochę mocno Ci się skórka przypiekła (przypaliła?).
  • 3
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    mocno, ale przyznam, że lubię taką - fakt, że na zdjęciu wyszła bardziej ciemna niż w rzeczywistości :D
  • 0
    img_20161006_081029_814
    Opublikowano

    Smaczna_B

    czyje te uda?
  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    kłopoty z czytaniem ? przecież wyraźnie napisane, że uda kurczaka :D

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !