Sposób przygotowania

PRZYGOTOWANIE DO MASY MIĘSNEJ:cebulę siekamy drobno,pieczarki oczyszczamy i lekko podsmażamy z cebulą,mięso kroimy na kawałki,bułkę zalewamy wodą aż do zmięknięcia,następnie odciskamy i mielimy,wszystkie wymienione składniki wrzucamy razem do wielkiej misy i mielimy 2 krotnie ,do masy dodajemy jajko i przyprawiamy,mieszamy.
PRZYGOTOWANIE CIASTA:mąkę przesiewamy,dodajemy smalec i siekamy nożem na kruszonkę,dodajemy jajka i zagnieciona ciasto,zagniatamy kulę zawijamy w folię i wstawiamy na 30 min do lodówki.Po tym czasie wałkujemy ciasto w 2 prostokąty.
PRZYGOTOWANIE PASZTETU:wysmarowaną blachę tłuszczem posypujemy bułką,wykładamy formę ciastem,po czym umieszczamy na cieście połowę masy pasztetowej,następnie plastry szynki i drugą połowę masy.Całość przykrywamy 2 częścią ciasta,wierzch nakłuwamy widelcem,smarujemy rozmąconym białkiem.Pasztet pieczemy 90 min w temperaturze 180 stopniach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !