Sposób przygotowania

Grzyby umyj, zalej dwoma szklankami zimnej wody i odstaw na 3 godziny. Następnie zagotuj je i wraz z wodą, w której się moczyły, przelej do garnka z wypłukanym i osączonym pęczakiem. Dodaj jeszcze 2 szklanki wrzącej wody i gotuj na małym ogniu pod przykryciem ok. 60 minut. Wystudź. Cebulę obierz, posiekaj i usmaż na sklarowanym maśle. Grzyby i 1/2 kaszy zmiel, wymieszaj z resztą kaszy, roztrzep z jajkami, dodaj cebulę, dopraw pieprzem i solą, wymieszaj. Następnie przełóż do nasmarowanej masłem dużej (lub dwóch mniejszych) formy do pieczenia, napełniając ją najwyżej do 2/3 wysokości. Piec 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Upieczoną babkę wyjąć z formy i podawać z kwaśną śmietaną.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !