Sposób przygotowania

Do rondelka wlej ok. 200 ml zimnej wody. Włóż żelatynę i poczekaj 10 minut, aż nasiąknie. Do garnka wlej wywar mięsny, dolej pozostałą wodę, sherry, ocet. Dopraw białym pieprzem i solą. Wymieszaj, podgrzej, zdejmij z ognia. Włóż odciśnięte plastry żelatyny i rozpuść je. Ugotowane jajka na twardo obierz, pokrój w plasterki. Dno formy wyłóż listkami trybuli. Przykryj je warstwą jajek zalać galaretą do wysokości ok. 2cm. Wstaw do lodówki do stężenia. Nałóż drugą warstwę trybuli i jajek. Zalej częścią galarety. Powtarzaj czynności, aż do zużycia wszystkich składników. Ostatnią warstwę ma tworzyć galareta. Odstaw do lodówki, by auszpik jajeczny dobrze stężał. Formę ze stężałym auszpikiem włóż na chwilę do gorącej wody. Auszpik wyjmij z formy, pokrój w plastry. Podawaj z białym pieczywem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !