Sposób przygotowania

Obrane kartofle podzielić na 2 części, połowę ugotować we wrzącej osolonej 1 łyżeczką soli wodzie. Drugą część zetrzeć tak jak na placki ziemniaczane, włożyć do woreczka lnianego i odcisnąć nad miską. Gdy się płyn odstoi płyn odlać, a naturalnie wytworzony krochmal dodać do odciśniętych kartofli. Ugotowane kartofle dokładnie podusić, połaczyć z tartymi i 2 jajkami. Dokładnie wyrobić na jednolitą masę, formować kluski. Wodę zagotować z solą, kluski wrzucać na wrzącą wodę, wyciągać po wypłynięciu na powierzchnię. Podawać do sosów, albo same polane stopionym boczkiem.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !