Sposób przygotowania

Z drozdzy,mleka i cukru zrobic rozczyn.Gdy wyrosnie,wlac do przesianej maki, dodac jaja,reszte mleka,galke muszkatolowa i na koncu rozpuszczona margaryne.Ciasto dobrze wyrobic i odstawic w cieple miejsce do wyrosniecia.Kapuste ugotowac z grzybami,odcedzic,drobno posiekac. do drobno pokrojonej i usmazonej na oliwie cebuli dodac kapuste,surowe jajo i doprawic sola i pieprzem. Wyrosniete ciasto rozwalkowac ,pociac na prostokaty, w srodku kazdego umiescic waleczek z nadzieniem, po czym zawinac i ulozyc na wysmarowanej blasze. Gdy podrosna, posmarowac smietana lub rozmaconym jajkiem i upiec na zloty kolor.Wystudzone kapusniaczki przechowuje w garnku pod szczelnym przykryciem i odgrzewam w miare potrzeby. Pycha

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !