Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Chińska zupa brokułowa z prażonymi migdałami i sezamem

2.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

brokuła 1 szt
rosół drobiowy 3 szklanki
masło 1 łyżka
cebula 1 szt
czosnek 1 zabek
migdały 1/4 szklanki
nasion sezamu 2 łyżki
olej sezamowy 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Chińska zupa brokułowa z prażonymi migdałami i sezamem

Migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 minut i obieramy ze skórki (jeśli skórka mimo wszystko nie chce schodzić, czynność powtarzamy). Prażymy je na suchej patelni. Następnie rozdrabniamy razem z sezamem- tu dobrze sprawdzi się młynek.
Brokuły dzielimy na różyczki (ja daję też kawałki łodyżek, tych nie stwardniałych) . W garnku zagotowujemy wywar, dodajemy brokuły i gotujemy około 10 minut. Większe kawałki brokułów przekładamy do miski (mniejsze kawałki zostawiłam w wywarze, nie lubię całkowicie kremowych zup) i rozdrabniamy na gładką pastę za pomocą blendera.
Na łyżce masła smażymy cebulę około 5 minut, aż zmięknie i nabierze koloru. Dodajemy czosnek i smażymy kolejną minutę. Masę również miksujemy na gładko. Do wywaru dodajemy zmiksowane brokuły, cebulę z czosnkiem, migdały i sezam. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy olej sezamowy. Podgrzewamy i podajemy ozdobione kleksem ze śmietany.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak