Sposób przygotowania

Drożdże wymieszać w wodzie z łyżeczką cukru i odstawić na 15 minut. Po tym czasie zagnieść ze wszystkich składników elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, w naoliwionej misce, do podwojenia objętości. Z gotowego ciasta formować spody pizzy dowolnej wielkości, ułożyć na nich \"farsz\" (ja użyłam pomidorowego sosu, mozarelli, pomidorków koktajlowych, a do podania domowego pesto). Ciasto jest dość słone, dodatki i sos nie wymagają więc doprawienia. Piekarnik nagrzać do co najmniej 230 oC, w środku zostawiając blachę na której pizza będzie się piekła, a najlepiej jeszcze dodatkową poniżej, aby środek był naprawdę mocno nagrzany. Ciasto najłatwiej ułożyć na silikonowej podkładce i razem z nią wsunąć ciasto do pieca. Piec ok. 10 minut, w zależności od rodzaju dodatków.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !