Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki marynowane
Grzyby oczyścić, obrać, pokroić na kawałki, dokładnie wypłukać (kilka razy), zalać zimną wodą. Wstawić na gaz. Kiedy grzyby się zagotują, od razu je odcedzić, przepłukać zimną wodą.
Grzyby ponownie włożyć do garnka, zalać jak najmniejszą ilością wody, dobrze posolić (słony smak ma być dość wyraźny, sól jest jedynym środkiem konserwującym). Zagotować. Grzyby gotować 15 minut. Wyłączyć płomień. Grzyby przełożyć do słoików.
Musimy pamiętać, że grzybów ma być bardzo dużo, a wody minimalnie. Słoiki zakręcić. Słoiki z grzybami wstawić do dużego garnka. Zalać je wodą aż pod nakrętkę i pasteryzować (tzn. gotować na malutkim ogniu od zawrzenia) 40 minut. Po tym czasie wyłączyć płomień.
Zostawić słoiki w garnku do następnego dnia. Nazajutrz uzupełnić wodę w garnku (jeśli wyparowała poprzedniego dnia). Ponownie zagotować i pasteryzować 30 minut. Po tym czasie gorące słoiki wyciągnąć z kąpieli wodnej, odwrócić do góry dnem i zostawić do ostygnięcia.