Sposób przygotowania

Oczyszczony kalafior dzielimy na niewielkie części i gotujemy przez około 7 minut w wodzie z solą, nie za długo aby kalafior się nie rozgotował ( możemy też użyć kalafior mrożony ale wtedy potrzebne są 2 paczki i gotujemy go tylko chwilkę 2-3 minuty).
Sos: Na roztopionej łyżce masła zasmażamy mąkę, chwilkę tak aby straciła smak surowizny. Następnie dodajemy szklankę wywaru z kalakiora, mieszamy i zagotowujemy. Dodajemy 1 szklankę startego sera, śmietanę i przyprawy. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Dobrze odsączony kalafior układamy w naczyniu posmarowanym tłuszczem. Następnie zalewamy sosem, posypujemy 2 szklanką startego sera, tartą bułką i startym masłem.Zapiekamy 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. SMACZNEGO.

Komentarze

  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Nina7

    apetyczny
  • 0
    original
    Opublikowano

    Justyna70

    to coś dla mnie!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Dorota59

    muszę wypróbować
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka172

    muszę tak zrobić
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Anna138

    bardzo lubię kalafiora , musi być pyszne.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    chyba zaraz zrobię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !