Sposób przygotowania

Opieńki marynuję sama dodając do każdego słoiczka krążki obgotowanej marchewki, którą potem wykorzystuję do sałatek. Przygotowując tę sałatkę wykorzystałam 2 małe słoiki grzybków - takie po koncentracie 200g.

Ziemniaki, 3 średnie, ugotowałam w łupinkach, ostudziłam i obrałam. Pokroiłam je w niedużą kostkę. Cebulę cukrową, niedużą, obrałam i pokroiłam w cienkie ćwierć plasterki. Grzyby z marchewką wyłożyłam na durszlak i przelałam zimną, przegotowaną wodą - zalewa w marynowanych opieńkach robi się gęsta i kleista więc dobrze jest grzyby nieco przepłukać. Osączyłam je dokładnie i dodałam do ziemniaków.
Jogurt zmieszałam z majonezem, doprawiłam solą i pieprzem, polałam sałatkę, wymieszałam dodając jeszcze posiekaną natkę pietruszki.

Sałatkę odstawiłam do lodówki na 2-3 godziny żeby smaki się \"przegryzły\". Podałam jako dodatek do mięs pieczonych i wędlin.

Komentarze

  • 0
    10547441_831219136896373_3580794721243242267_n
    Opublikowano

    iwa643

    wygląda super
  • 5
    no-image
    Opublikowano

    Misiek1

    apetyczna
  • 0
    original
    Opublikowano

    ilka_86

    nie robiłam jeszcze ziemniaczanej, najwyższy czas:)
  • 1
    ja
    Opublikowano

    IZABELA29

    a ja z opieńkami wypróbuje ,
  • 1
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Marynowanych opieniek dawno nie jadlam, ale pamietam, ze mama czesto je robila. Apetyczna salatka.
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Karolina69

    fajne
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Marysia

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Misia90

    ekstra
  • 0
    original
    Opublikowano

    BozenA

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !