Sposób przygotowania

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni. Następnie w malakserze miksujemy wątróbki z wieprzowiną, solą i pieprzem, aż powstanie jednolita masa. W dużej misce mieszamy razem jabłka, Calvados, śmietanę, jaja i bułkę tartą. Następnie wymieszać z mięsem. Foremkę wykładamy aluminiową folią i lekko smarujemy masłem. Układamy boczek na folii i dodajemy masę mięsną z jabłkami. Smarujemy masłem arkusz papieru woskowanego i kładziemy tłustą stroną na dół. Foremkę z zawartością włożyć do dużej brytfanny napełnionej wodą do wysokości 4 cm. Piec przez 2 godziny. Po wyjęciu z piekarnika obciążyć. Razem z obciążeniem włożyć na noc do lodówki. Rano zdejmujemy obciążenie i schładzamy w lodówce przez 3-4 dni. Wyjmujemy z formy. Usuwamy boczek i nadmiar tłuszczu. Gotowe!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !