Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Gulasz z szynki z cebulą i cytryną

3.0
(17)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

szynka wieprzowa 1 kg
cebula 1-2 sztuki
mąka 1-2 łyżeczki
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1/2-1 łyżeczka
sok z cytryny 2-3 łyżki
sól do smaku:
olej 1-2 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Gulasz z szynki z cebulą i cytryną

Wieprzowinę od szynki pokroiłam w kostkę. Zrumieniłam lekko partiami na suchej, teflonowej patelni i przełożyłam do rondla. Na tę samą patelnię wlałam trochę oleju i podsmażyłam na nim obraną i pokrojoną w kostkę cebulę, dodałam do mięsa. Dodałam pieprz ziołowy i liść laurowy, zalałam ok. 3/4 szkl. wody i dusiłam do miękkości mięsa, ok. 1 godziny. Sok z cytryny wymieszałam z mąką dolewając kilka łyżeczek wody. Zawiesinę dodałam do sosu i zagotowałam mieszając żeby nie zrobiły się grudki. Podałam z makaronem i sałatką z buraczków.

Cytryna nadała bardzo przyjemny posmak mięsu, polecam!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ben-ka 20.08.2016 11:51
Mnie by smakowało takie jedzonko.
Anna133 25.09.2013 19:13
wspaniałe danie
aisza1 13.02.2013 07:14
pycha
Anna133 29.03.2012 18:26
tez sie zastanawiałam co to jest to czerwone ;)
Misia90 13.09.2011 09:48
ekstra
Marysia 13.09.2011 09:35
super
Karolina69 13.09.2011 09:24
fajne
Margo1 07.07.2011 15:59
na taki obiad jak sie patrzy to aż chciało by się zjeść
Tomasz17 07.06.2011 11:07
bardzo ciekawe i na pewno smaczne danie
SmacznaPyza 15.02.2011 08:51
Misia, powiem Ci w tajemnicy, że to czerwone obok gulaszu to buraczki :-))) ale nie mów nikomu!
misia53 14.02.2011 21:29
Pyzuniu , musiałaś jeszcze coś dodać do tego gulaszu ,bo jest taki piękny ,czerwoniutki.....

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak