Sposób przygotowania

Obrane,umyte ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć przez praskę.Dynię obrać ze skórki,pokroić na kawałki,ugotować na parze do miękkości i przecisnąć przez praskę do osobnego naczynia.Przeciśniętą dynię włożyć do gęstego sitka i odsączyć.Do ziemniaków dodać odsączoną dynię,jajka,margaryę pokrojoną w wiórki,2/3 mąki ziemniaczanej i dokładnie wymieszać.Uformować 1 kluskę,wrzucić do osolonego wrzątku i ugotować,sprawdzając,czy kluski się nie rozgotują.Jeżeli się rozgotowują,dodać jeszcze mąki ziemniaczanej do masy.W dużym,płaskim garnku zagotować wodę z solą i olejem.Do wrzątku wkładać kluski,delikatnie zamieszać i gotować około 10 minut od wypłynięcia na małym ogniu.Zaglądać do garnka,bo mogą być szybciej gotowe.Kluski podawać z sosem i surówkami lub polane wyskwarzonym boczkiem z dodatkiem cebulki.Smacznego!

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    jolajka

    wiem już do czego wykorzystam dynię,
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Bardzo lubię dynię i pomysł z takim jej wykorzystaniem bardzo mi się podoba.
  • 2
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    Świetny przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelina/bunia

    nie jadłam
  • 0
    original
    Opublikowano

    gusia1000

    Na pewno są dobre.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !