Sposób przygotowania

Udka kaczki umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem.Wszystkie przyprawy wymieszać,natrzeć udka ze wszystkich stron,ułożyć w pojemniku z przykrywką i włożyć do lodówki na całą dobę.Tłuszcz gęsi włożyć do dużego rondla i wytopić na średnim ogniu.Jeżeli po wytopieniu zostaną skwarki trzeba je wyłowić łyżką cedzakową.Udka wyjąć z lodówki,oczyścić z przypraw,włożyć do wytopionego smalcu i gotować na małym ogniu przez 2 godziny.Po wyjęciu z tłuszczu,wyłożyć udka na blachę i zapiec chwilę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C,aż się zrumienią.Smacznego!

Tak przyrządzone udka kacze rozpływają się w ustach.Ostudzony smalec po smażeniu wlewać do mniejszych pojemniczków i zamrozić.Można go używać do smarowania pieczywa (jest pyszny) lub do kapusty zasmażanej.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ewelinapac

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pacia

    wyglądają pysznie i smalec pewnie też dobry
  • 1
    original
    Opublikowano

    maryśka

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !