Przepis i sposób przygotowania na: Żytni chleb z prodiża (z czarnuszką, suszoną papryką, siemieniem lnianym i sezamem)
Kroki postępowania
Połowę składników (mąki, zakwasu i letniej wody) łączymy ze sobą w jednolitą masę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 12 h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Po 12 h do ciasta dodajemy pozostałe składniki: 15 dag zakwasu, 35 dag letniej wody i 50 dag mąki żytniej razowej (ja użyłam typ 2000) i mieszamy ciasto chlebowe.
Do wymieszanej masy dodajemy czarnuszkę, siemię lniane, większość sezamy (zostawiamy trochę do posypania na wierzch) i suszoną paprykę. Wszystkie składniki ponownie ze sobą mieszamy.
Posypujemy na wierzchu sezamem i makiem (bądź innymi nasionami). Tak przygotowane ciasto na chleb, przykrywamy ściereczką i odkładamy ponownie w ciepłe miejsce na ok 2 godziny.
Po tym czasie, wyrośnięte ciasto nacinamy na wierzchu i stawiamy na rozgrzanym prodiżu. Ja używam prodiża, który grzeje od góry i od dołu. W trakcie pieczenia, po 50 minutach otwieramy prodiż i przykrywamy chleb u góry papierem do pieczeni, żeby nam się za bardzo nie spiekł. Przykrywamy z powrotem górę prodiża i odłączamy dół. Pieczemy łącznie przez 1,5 h.
Upieczony chleb odkładamy na kratkę do wystudzenia. Smacznego!