Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zwykłe bułki pszenne

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

mąka pszenna typ 650 1 kg
woda 2 szklanki
sól 1 łyżka
cukier 2 łyżki
drożdże 5 dag

Dodatkowo

białko 1 sztuka

Przepis i sposób przygotowania na: Zwykłe bułki pszenne

Kroki postępowania

1
Ciasto najlepiej wyrabiać robotem bo jest troszkę twarde, ale takie ma być przez co zagniatanie dłońmi jest troszkę trudne.
Mąkę przesiać do miski robota, dodać sól i cukier, drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie i dodać do mąki, przy pomocy końcówki hak zagnieść ciasto i wyrabiać je około 5 minut. Zagniecione ciasto odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Krok 1 - Zwykłe bułki pszenne  foto
2
Kiedy ciasto na bułki wyrośnie wyjąć je na podsypany blat
Krok 2 - Zwykłe bułki pszenne  foto
3
i podzielić na pół, następnie utoczyć wałki i pociąć na porcje
Krok 3 - Zwykłe bułki pszenne  foto
4
uformować bułeczki i ułożyć je na blaszce do pieczenia, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki delikatnie naciąć na wierzchu ( można zrobić to urządzeniem do krojenia jabłek) Bułki posmarować białkiem i posypać delikatnie makiem.
Piec w temp.200st około 15 minut.
Krok 4 - Zwykłe bułki pszenne  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

noninka77 01.09.2016 17:39
Idealne do śniadanka :)
gosia56 01.09.2016 08:56
super bułeczki;)
Janina 31.08.2016 21:32
Najlepsze domowe;))
dodi 31.08.2016 21:06
ale pyszności, mniam
benka 31.08.2016 19:20
Apetyczne bułeczki.
cukiereczek 31.08.2016 18:31
Wspaniałe Wspaniałe

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak