Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Żurek

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

zakwas na żur 0,5 słoiczka
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
oliwa 2 łyżki
boczek wędzony 100 g
kiełbasa 150 g
ziemniaki 2 sztuki
śmietana 18 proc 3 łyżki
woda 1 litr
kostka rosołowa 1 szt
przyprawa do potraw Kucharek 1 łyżeczka
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
ziele angielskie 3 ziarenka
sól 1/2 łyżeczki
majeranek 2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Żurek

Kroki postępowania

1
Zaczynamy od przygotowania wszystkich składników.
Krok 1 - Żurek  foto
2
Cebule i czosnek kroimy w kostkę i dusimy na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Żurek  foto
3
Boczek i kiełbasę kroimy w kostkę.
Krok 3 - Żurek  foto
4
Boczek razem z kiełbasą podsmażamy na patelni.
Krok 4 - Żurek  foto
5
Ziemniaki również kroimy w kostkę.
Krok 5 - Żurek  foto
6
Do garnka wlewamy wodę dodajemy podsmażona cebule, boczek, ziemniaki, liście laurowe, ziele angielskie, kostkę rosołową i przyprawę uniwersalna. Gotujemy ok. 10 minut.
Krok 6 - Żurek  foto
7
Po tym czasie dodajemy zakwas i sól. Ponownie gotujemy do miękkości ziemniaków.
Krok 7 - Żurek  foto
8
. Na koniec dodajemy śmietanę, majeranek i doprawiamy do smaku solą. Gotujemy 3 minuty
Krok 8 - Żurek  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Margo1 11.11.2014 11:46
Przepyszny jest a pewno
Ela15 11.11.2014 11:41
idealna zupa na obiad w taki chłodny, jesienny dzień
Róża1 11.11.2014 11:16
przepyszny ten Twój źurek :-)
Janina 11.11.2014 10:37
Smaczny żurek;)
Wafelek2601 11.11.2014 08:11
bardzo smaczny
Renataj 10.11.2014 23:20
Bardzo lubię taki domowy żurek z wędzonym boczkiem - pycha.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak