Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pomidory 1 kilogram
oliwa 2 łyżki
rozmaryn do smaku
cebula 2 sztuki
czosnek 1 ząbek
bulion drobiowy 800 mililitrów
cukier 2 łyżeczki
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: ZUPA ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW

Oliwę wlewamy na patelnie, podsmażamy na niej cebulkę pokrojoną w kosteczkę, po 2 minutach dodajemy przeciśnięty czosnek i łodyżkę rozmarynu.
Sparzone i obrane ze skórki pomidory kroimy w kostkę, dokładamy na patelnię, mieszamy.
Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem (ok. 2-3 łyżeczki).
Mieszamy, przekładamy do średniej wielkości garnka,zalewamy bulionem. Dusimy bez przykrycia ok. 35-40 minut.
Na koniec możemy wszystko zmielić blenderem i przetrzeć przez sito by pozbyć się pestek, lub pozostawić bez rozdrabniania.

Ps. Do zupy można dodać kwaśną śmietanę lub gęsty jogurt naturalny.

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak