Przepis i sposób przygotowania na: Zupa węgierska pikantna
Pierś kurczaka umyć dokładnie i pokroić w kostkę nie dużą i nie małą. Odstawić na bok. Kiełbaskę pokroić ( ulubioną ) w drobną kosteczkę następnie podsmażyć na oleju, aż się zarumieni. Usmażoną kiełbaskę przecedzić na sitku by nadmiar oleju spłynął. Przygotować większy garnek wlać do niego z 4- 5 łyżki oleju dodać pierś kurczaka i smażyć od czasu do czasu mieszamy. Cebulę pokroić w drobną kostkę i dodać do kurczaka znów mieszamy. Po 10 minutach wlewamy do kurczaka i cebuli wywar warzywny ugotowany wcześniej z kostek. Mieszamy. Dodajemy czosnek przetarty przez praskę, 3 listki laurowe, 3 ziarenka ziela angielskiego, paprykę słodką i ostrą sól i pieprz do smaku mieszamy. Gotujemy ok 6 minut. Po tej chwili dodajemy papryczkę chilli ( drobno pokrojoną ) jeżeli lubimy bardzo ostre to dodajemy też z pestkami jeżeli nie, nie dodajemy pesteczek. Następnie dodajemy paprykę czerwoną i żółtą pokrojoną w kosteczkę średnią oraz marchew i ziemniaki. Gotujemy zupę pod przykryciem ok 30 minut, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Po tym czasie kroimy pomidory z puszki bez zalewy w kosteczkę dodajemy do zupki następnie dolewamy sok pomidorowy i wcześniej podsmażoną kiełbaskę. Gotujemy wszystko ok 5 minut. Doprawiamy jeżeli trzeba solą i pieprzem. Zdejmujemy z ognia. Wlewamy do miseczek kładziemy 1 dużą lub dwie łyżki kwaśnej gęstej śmietany i posypujemy obficie posiekaną natką pietruszki.
Zupka jest bardzo pyszna i sycąca w sam raz dla chłopaków:)))