Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa pomidorowa z oliwkami

Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Troszkę z polska, troszkę z grecka i włoska. A pomidorowa być musi! Zupa pomidorowa z oliwkami!

Składniki:

Składniki:

oliwa 50 mililitrów
seler naciowy 2 sztuki
marchew 1 sztuka
cebula 1 sztuka
ząbki czosnku 2 sztuki
bulion warzywny 1 litr
passata pomidorowa 300 mililitrów
parmezan starty 0.5 szklanki
czarne oliwki Smak 10 sztuk
Oliwki kalamata 15 sztuk
Tymianek suszony Prymat 1 łyżeczka

Porada

W przepisie użyliśmy 2 łodygi selera naciowego i oliwki kalamata

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa pomidorowa z oliwkami

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy startą marchew, pokrojone w kostkę łodygi selera naciowego.
Po kilka minutach dodajemy posiekaną cebulę i czosnek. Chwilę podsmażamy z warzywami.
Całość zalewamy gorącym bulionem, gotujemy 5 min.
Wlewamy passatę pomidorową, roztarty w dłoniach tymianek i starty parmezan. Po chwili dodajemy pokrojone czarne oliwki i całe oliwki kazamata.
Zagotowujemy.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem i świeżą bazylią.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak