Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa musztardowa

2.0
(3)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Szybka, prosta zupa z musztardą, jabłkiem, ziemniakami w roli głównej. Zupa ma bardzo fajny delikatny smak. Podaję ją z jajkiem i kabanosami dzięki czemu jest syta.

Składniki:

Na zupę:

ziemniaki 0,5 kilograma
seler 1 plaster
por (biała część) 1 sztuka
Musztarda stołowa Prymat 1 łyżeczka
Musztarda kremska Prymat 2 łyżeczki
masło klarowane 1 łyżka
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
pieprz czerwony 1 szczypta
bulion warzywny 1 litr
wino białe 125 mililitrów
jabłka 2 sztuki
cebula 1 sztuka
czosnek 2 ząbki
jajka duże 4 sztuki
kabanos 100 gramów
śmietana 18% 100 mililitrów
natka pietruszki 1 łyżka
papryczka chili do dekoracji

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa musztardowa

Wykonanie:

Cebulę, czosnek i pora drobno kroję. Warzywa przekłam do garnka i przesmażam na maśle. Wlewam wino i redukuję ilość płynu. 

Dodaję pokrojone, obrane ziemniaki, seler i jabłka. Przesmażam minutę i wlewam bulion. Gotuję do miękkości.

Na końcu dodaję musztardę, śmietanę, sól, pieprz i miksuję zupę na krem.

Jajka gotuję na twardo. Kabanosy kroję na kawałki i przesmażam na patelni na odrobinie masła. Zupę podaję z jajkiem, kabanosami, chili, natką, pieprzem czerwonym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak