Przepis i sposób przygotowania na: Zupa migdałowa z zacierkami
Odcedzić dokładnie i przełożyć do blendera.
Wlać wodę źródlaną i miksować kilka minut, aż migały będą dokładnie rozdrobnione.
Powstałe ''mleczko'' przelać przez gęste duże sito wyłożone bardzo gęstą tkaniną (tetrową lub lnianą) - odstawić na kilkanaście minut, by dobrze ściekło, a następnie wycisnąć miazgę, króra pozostała na sicie.
Mleko midgałowe przelać do garnka i podgrzewać na średnim ogniu - posolić i osłodzić do smaku.
W międzyczasie zagnieść jajka z mąką na dość zwarte i twarde ciasto.
W garnku zagotować wodę, lekko posolić i na wrzącą wrzucać zacierki - ciasto starte na grubej tarce zarzywnej.
Zamieszać i gotować do wypłynięcia.
Odcedzić i przełożyć do mleka migdałowego.