Przepis i sposób przygotowania na: Zupa krem z melona ogórka i ananasa
na 3-4 porcje
1 melon galia
1 duży ogórek
1 cebulka
1/2 ananasa
1/2 gałązki rozmarynu
2 łyżki oleju rzepakowego
szczypta soli
800ml wody
3-4 łyżki oleju
2 szczypty soli
200g kiełków do smażenia
200g ryżu naturalnego
Cebulkę drobno kroję i wrzucam na rozgrzany olej, jak cebula puści zapach zmniejszam ogień i dodaję resztę składników. Melona obieram, wydrążam kroję w kostkę. Ananas z wierzchu okrawam, wykrawam twardy środek i kroję w kostkę. Ogórek przekrawam na pół (nie obieram), wydrążam i kroję w grubsze plasterki. Dodaję wszystko na patelnię wraz z rozmarynem. Podsypuję szczyptą soli i dusze do miękkości około 15min. Dodaję szczyptę soli, wodę i duszę około 4-5 minut, wyciągam rozmaryn. Rozdrabniam blenderem i gotowe:)
Ryż gotuję według instrukcji na opakowaniu. Kiełki smażę na 1 łyżce oleju do 5 minut. Wykładam ryż, zalewam zupą i posypuję kiełkami.
Smacznego