Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z metką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 1 duża
pietruszka 1 szt
seler korzeniowy 1 mały
por (biała część) 1 szt
ziemniaki 3 szt
kasza orkiszowa 50 g
mięso 300 g (metka np. berlińska)
olej rzepakowy 1 łyżka
bulion warzywny 1,2 l
koperek
sól i pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z metką

Metkę kroimy na plastry 3-4 mm, które smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu, z obu stron. Przekładamy na talerz.
Na tym samym tłuszczu smażymy starte na dużych oczkach, jarzyny, pokrojony w talarki por. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę razem smażymy.
Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy metkę, kaszę i gotujemy do miękkości warzyw.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

ilka01 26.02.2017 11:12
pyszna zupka :)
Wafelek2601 26.02.2017 10:51
Świetnie wygląda
Małgorzata92 26.02.2017 09:56
Bardzo smaczna :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak