Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami

2.0
(7)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Składniki

rosół 3 litry
marchew 2 sztuki
pietruszka 1 sztuka
seler korzeniowy kawałek
ziemniaki 5 sztuk
koperek 0,5 pęczka
sól i pieprz
Przyprawa do zup i potraw Kucharek

Zacierki

mąka pszenna 5 łyżek
jajko
sól do smaku

Porada

do zupy możemy użyć gotowych zacierek.

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa z domowymi zacierkami

Obraną marchewkę,pietruszkę i selera ścieramy na tarce o grubych oczkach.Ziemniaki obieramy i kroimy w większą kostkę.
Mąkę wsypujemy do miseczki dodajemy jajko, za pomocą widelca łączymy obydwa składniki ze sobą .Zagniatamy dość twarde i elastyczne ciasto,gdy ciasto okaże się za rzadkie to dosypujemy odrobinę mąki.Ciasto skubiemy i jednocześnie wałkujemy je w palcach tworząc małe zacierki.Przekładamy je na talerz posypujemy mąką żeby nie posklejały się ze sobą.
Do gotującego się rosołu dodajemy starte warzywa,pokrojone ziemniaki i zacierki.Gotujemy do miękkości warzyw i zacierek.Doprawiamy do smaku solą,pieprzem i przyprawą w płynie.Dodajemy posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak