Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa jarzynowa na mięsie z lanymi kluskami

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

udka kurczaka 1 szt
marchew 2 szt
pietruszka 1 szt
por (biała część) 1/2 szt
seler 1/4 szt
śmietanka kremowa 50 ml
jajko 1 szt
mąka pszenna 1 szt
koperek 1/2 pęczka
woda 1 l
sól do smaku
pieprz do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa jarzynowa na mięsie z lanymi kluskami

Do garnka wkładamy umyte i obrane ze skóry udko. Zalewamy wodą. Podpalamy płomień pod garnkiem i gotujemy mięso. Marchewkę i pietruszkę oraz selera obieramy i trzemy na tarce jarzynowej. Dodajemy do wody z gotującym się mięsem. Dodajemy umytego pora związanego białą nicią. Gotujemy aż mięso i warzywa będą miękkie. Jajko ubijmy mikserem, dodajemy szczyptę soli i mąkę. Miksujemy aż powstanie gęsta ale lejąca masa. W zależności od wielkości jajka można dodać mniej lub więcej mąki. Ciasto lejemy na gotującą się zupę tworząc kluseczki. Zupę zagotowujemy, dodajemy śmietanę oraz doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekany koperek.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Konczi 30.12.2013 19:49
bardzo fajna zupka
Aga-25 24.12.2013 08:45
dobra zupka
Agnieszka-87-25 24.12.2013 08:33
fajna jarzynówka

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak