Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Zupa groszkowa

2.0
(10)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniak 4 szt
pietruszka 1 szt
seler 1 szt
por 10cm
mrożony groszek 450 g
śmietana 30% 50 ml
gałka muszkatołowa 0,5 łyżeczki
sól do smaku
Pieprz biały mielony Prymat do smaku
natka pietruszki do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Zupa groszkowa

Kroki postępowania

1
Ziemniaki, pietruszkę i seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, dodać wodę i dużą szczyptę soli i gotować. Por oczyścić i posiekać. Dodać do zupy po 10 minutach gotowania. Groszek wsypać na durszlak i przelać wodą. Wrzucić do zupy i gotować do miękkości warzyw.
Krok 1 - Zupa groszkowa foto
2
Następnie zupę zmiksować blenderem na gładki krem. Dodać śmietanę.
Krok 2 - Zupa groszkowa foto
3
Wsypać gałkę muszkatołową, sól i pieprz do smaku. Zagotować.
Krok 3 - Zupa groszkowa foto
4
Natkę pietruszki posiekać, wsypać do zupy i zamieszać. trochę odłożyć do dekoracji.
Krok 4 - Zupa groszkowa foto
5
Gorącą zupę rozlać do talerzy, posypać natką i podawać z groszkiem ptysiowym, grzankami itp
Krok 5 - Zupa groszkowa foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 26.02.2014 21:00
Nie jadłam ale kolor ma piękny :)
RenataZ-et 14.02.2014 22:15
bardzo apetyczna zupa
Poison1988 13.02.2014 07:57
uwielbiam taką zupkę, dzięki groszku ma tak wyrazisty smak, że w zasadzie przyprawiać nie trzeba zbyt wiele.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak