Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

zupa czereśniowa z pianką

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

czereśnie 1 kg
cukier kryształ 10 dkg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
Cynamon mielony Prymat do smaku
białko 3 szt
sól szczypta
wino czerwone 50 ml

Przepis i sposób przygotowania na: zupa czereśniowa z pianką

Czereśnie umyc i wydrylowac z pestek, połowę czereśni zalac w garnku 150 ml chłodnej wody. Wsypac cukier , powoli doprowadzic do wrzenia. Gotuj pod przykryciem ok. 5 min. Zdejmij z ognia, zmiksuj. Mąkę rozprowadź w odrobinie letniej wody, czereśniowy sok ustaw na ogniu i doprowadź do wrzenia, mąkę wlac do wywaru i gotuj przez 5 min.Wlej wino, dopraw do smaku cynamonem i odstaw do ostygnięcia. Do zimnej zupy wrzuc resztę czereśni pokrojone na połówki. Białka ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. W osobnym garnku zagotuj wodę, małą łyżeczką wkładaj pianę na wrzącą wodę. Kiedy piana się zetnie, wyjmij kluseczki łyżką cedzakową. Zupę rozlej do talerzy, na wierzch każdej układaj 2-3 piankowe kluseczki.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Kasia36 05.11.2013 22:57
Zupy owocowej to jeszcze nie jadłam, interesujący przepis
Bernadeta1 08.04.2013 20:28
jest na pewno bardzo smaczna
Aannkaa82 03.04.2013 21:11
Interesujący przezpis :)
mirosława4 29.03.2013 19:44
może być dobra
Rafał10 28.09.2012 10:18
hmmm bardzo fajny przepis :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak