Przepis i sposób przygotowania na: ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ
Pozostawiamy pod pokrywką, żeby jeszcze doszła i zachowała ciepło.
Wątróbkę oczyszczamy , chwilę moczymy w mleku , osuszamy , a następnie obtaczamy w mące.
Cebulę kroimy w piórka , złocimy na dużej patelni ( lub w garnku ) na mocno rozgrzanym oleju.
Dodajemy wątróbkę i smażymy kilka minut do miękkości.
Po usmażeniu solimy , a następnie miksujemy na gładką masę.
Do masy dodajemy ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę.
Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy.
Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na wolnym ogniu na złoto.
Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym!
Smacznego!