Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

wątróbka drobiowa 200 g
cebula biała 2 szt
kasza jaglana 1 szkl
marchew 1 szt
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 100 g
mleko 125 ml
mąka pszenna 3 łyzki
sól do smaku 1 łyzeczka
Pieprz czarny mielony Prymat 1 szczypta
Papryka słodka mielona Prymat 1 szczypta
olej do smażenia 200 ml

Przepis i sposób przygotowania na: ZRAZY Z WĄTRÓBKI Z KASZĄ JAGLANĄ

Kaszę jaglaną dwukrotnie płuczemy ( usunie to goryczkę ) , zalewamy ok. 0,5 l wody , solimy i gotujemy do miękkości.

Pozostawiamy pod pokrywką, żeby jeszcze doszła i zachowała ciepło.

Wątróbkę oczyszczamy , chwilę moczymy w mleku , osuszamy , a następnie obtaczamy w mące.

Cebulę kroimy w piórka , złocimy na dużej patelni ( lub w garnku ) na mocno rozgrzanym oleju.

Dodajemy wątróbkę i smażymy kilka minut do miękkości.

Po usmażeniu solimy , a następnie miksujemy na gładką masę.

Do masy dodajemy ugotowaną kaszę i startą na grubych oczkach marchewkę.

Doprawiamy do smaku solą , pieprzem , papryką , a następnie wbijamy jajko i bardzo dokładnie mieszamy.

Formujemy zraziki , a następnie obtaczamy w bułce tartej.

Smażymy na wolnym ogniu na złoto.

Podajemy gorące – solo lub z sosem grzybowym!

Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Janina 09.11.2014 11:29
Fajny przepis;)
Hrabina w kuchni 08.11.2014 20:52
Podoba mi się pomysł.
Christopher 08.11.2014 20:46
Ciekawy przepis.
V_kuchareczka 08.11.2014 20:27
smakowicie się prezentują
Wafelek2601 08.11.2014 18:06
Wyglądają pysznie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak